TwitchYouTube

Evenimente de pe Twitch pentru YouTube

Evenimentele în direct de pe Twitch cu prime impresii despre jocuri noi sau încă-nejucate le înregistrez și după o minimă editare le încarc pe YouTube. Pe scurt:

  1. Înregistrez în OBS jocul pornind cu butonul de pe Streamdeck și opresc după cam 2 ore maxim.
  2. Prelucrez destul de sumar în Vegas Pro înregistrarea.
  3. Încarc pe YouTube cu programare peste minim 2 zile.

Primul pas:

Configurez OBS să-mi salveze înregistrarea în format mp4 cu trei linii audio separate: prima linie conține un mix complet la 192 Kbit, a doua linie cu audio din joc la 320 Kbit și a treia linie cu microfonul meu tot la 320 Kbit. În felul ăsta pot edita pe viitor și într-un program care nu recunoaște decât primul fir audio (Cyberlink PowerDirector, Corel VideoStudio, Pinnacle Studio) și într-un program care poate importa multiple fire audio (Vegas Pro). Bitrate e recomandabil să nu fie mai mic de 192 Kbit pentru înregistrări mai bune dar preferabil să atingă maximul suportat de OBS la 320 Kbit. Așadar click pe Settings în OBS și apoi la Output avem bifele pentru cele maxim 6 fire audio:

obs-settings-output-recording-audio-track

Și apoi neapărat click în fereastra principală a OBS (la Audio Mixer) pe oricare rotiță de la oricare sursă audio și la Advanced Audio Properties selectez fiecare sunet pe ce fir audio se duce:

Al doilea pas:

Fac un director cu numele jocului și mut fișierul generat de OBS acolo pentru că editorul meu preferat Vegas Pro va genera fișiere adiționale acolo. Deschid Vegas Pro cu fișierul video și decupez începutul filmului chiar înainte de prima parte a jocului și finalul dacă mai e ceva neinteresant. Dacă începutul e mai violent din punct de vedere audio.. micșorez primele câteva secunde cu un volum crescând spre normal.

Primul fir audio cu mix-ul complet îl opresc pentru că nu-mi e necesar în Vegas Pro dar poate fi util pe viitor în alt editor sau dacă vreau să văd filmul în VLC sau alt program de văzut filme care citește doar primul flux audio în mod implicit. Pe firul audio al jocului și pe firul audio al microfonului aplic o normalizare audio de -1,5 db. Asta nu garantează o aliniere perfectă la standardul YouTube de -14 LUFS dar se apropie de obicei cu -9 până la -6 db. Probabil că se pot folosi câteva „plugin”-uri de compresie și master pentru nivelul perfect dar specialiștii audio au timp pentru așa ceva.

După editare urmează compresia folosind Voukoder și nu preset-urile native din Vegas Pro. În felul ăsta mă apropii cel mai bine de recomandările YouTube și mai scutesc câteva minute bune.

voukoder6 output mp4 faststart

Pentru ultimul pas:

Fișierul generat de Vegas Pro (și Voukoder) îl încarc pe YouTube și-l programez peste minim două zile pentru a fi sigur că nu încalc termenii (de 24 de ore) de afiliere cu Twitch. Pun legături spre Steam și GOG și ajustez câteva etichete înainte de a programa apariția filmulețului. Mai departe sunt anunțați automat abonații de pe YouTube și chiar utilizatorii de pe discord.

Back to top button